BIO

Wiesław Zanowicz
Aktor/Reżyser
ur. 09. 08. 1952 w Lublinie,
Absolwent PWST im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie 1972-1976

Angaż w teatrach warszawskich w latach 1976 – 1984

Teatr Współczesny, Teatrem Ateneum, Teatr Popularny, (rola Gustawa w „Ślubach panieńskich”) Aleksandra Fredry, reż. Andrzej Ziębiński, jak również gościnnie w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Lublinie reż. Ignacy Gogolewski, również gościnnie w Teatrze im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie (Kordian) w „Kordianie” Juliusza Słowackiego, reż. Stanisław Wieszczycki. Zagrał m.in. w: „Śmierci Dantona” Georga Buechnera (Paris) w Teatrze Ateneum w Warszawie, reż. Kazimierz Kutz, w „Kronice wypadków miłosnych” Tadeusza Konwickiego (Sylwek) w Teatrze Popularnym w Warszawie, reż. Kazimierz Braun, 1981, „Największej świętości Iona Druce w Teatrze Współczesnym w Warszawie, reż. Maciej Englert, W latach 1976-1984 grał również w filmie i telewizji.

W 1984 r. wyemigrował do Niemiec.W latach 1986-2012 grał na scenach niemieckich: Staedtische Buehnen w Muenster, Rheinisches Landestheater w Neuss, Werkhof Hohenlimburg w Hagen, Polnisches Theater w Kiel, Hermes Tournee-Theater w Essen. W 1990 r. założył pierwszy polsko-niemiecki teatr w Nadrenii Westfalii Scena 90 Gelsenkirchen e. V – Reduta’90. W latach 2008-2010 grał gościnnie w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym w Koszalinie. Od Stycznia 2011 w zespole Teatr Polski w Poznaniu_1975

Filmografia

  • 2020 „Szadź”, Józek Patolog, reż. Sławomir Fabicki, Akson Studio, TVN
  • 2019 „Lombard” – Zycie pod zastaw, Wuj Sam, reż. Błażej Wolny, odcinek 244, ATM, PulsTV
  • 2019 „Wojenne dziewczyny“, Lekarz Martina, reż. Michał Rogalski, Sezon 3, Akson Studio, TVP
  • 2018 „Pierwsza miłość“, Bednarski, reż. Katarzyna Klimkiewicz, ATM, Polsat
  • 2018 „Policjantki i policjanci” Odcinek 476, Tadeusz, reż. Tadeusz Kopański, ATM, TV4
  • 2018 „Ślad“, Franciszek Zieliński, reż. Wojciech Nowak, „O dwóch mniej“, Polsat
  • 2018 „Korona królów“, Kasztelan Piotr Nosal, reż. Wojciech Pacyna, TVP
  • 2017 „Cumbissia”, Lekarz, reż. Katarzyna Hoffmann, Short Film
  • 2016 ”Komisja morderstw” Josef Piersig, „Produkt regionalny” reż. Jaroslaw Marszewski TVP
  • 2013 „Teufel/Devil“, Ojciec, reż. Lisa Bierwirth, dffb – Berlin
  • 2012 „De Facto“, architekt Wiesław Gorczycki, reż. Mathias Mezler, Film Produktion Mucha
  • 2010 „Samo życie”, Dr. Szaniawski, reż. Jacek Sołtysiak, Polsat
  • 2004 „Stages“, Piontek, reż. Marek Beles, Szwajcaria / Niemcy
  • 1998 „Der gefallene Engel“, Tatort – Grzesznik u spowiedzi, reż. Thomas Freundner, Niemcy
  • 1996 serial „Die Gang”, odc. 6 „Pirates”, Kapitan Boris, reż. Ben Verbong, TV ARD
  • 1995 serial „Schwarz greift ein”, „Der falsche Hirte”, Jerzy Kawalerowicz, reż. Klaus Gietinger, SAT1,Niemcy
  • 1993 „Ein bisschen nett”, Felix, reż. Marek Gierszal
  • opieka artystyczna Harka Bohm, Wydz. Filmowy Uniwersytetu w Hamburgu
  • 1983 „Haracz szarego dnia“, Vis, reż. Roman Wionczek
  • 1982 „Blisko coraz bliżej“, Helmut, reż. Zbigniew Chmielewski
  • 1982 „Punkty za pochodzenie“, Magazynier, reż. Franciszek Trzeciak
  • 1980 “Dom”, obsada aktorska, reż. Jan Łomnicki
  • 1980 „Przed matura“, rola: Student, reż. Juliusz Janicki
  • 1980 „Krab i Joanna”, Piotr Raksa, reż. Zbigniew Kuzimiński
  • 1979 „Proces Rudolfa Hessa“, Ogrodnik, reż. Ryszard Ber
  • 1979 „Rycerz”, Kupiec, reż. Lech Majewski
  • 1978 „O cos więcej niż przetrwanie“, Krys, reż. Grzegorz Królikiewicz
  • 1977 „Kapitan z Oriona”, Kapitan, reż. Zbigniew Kuźmiński
  • 1977 “Polskie drogi”, reż. Janusz Morgenstern

W Teatrze Polskim w Poznaniu,

zagrał w spektaklach: „Pomórnik. Kryminał ekologiczny” Olgi Tokarczuk w reż. Emilii Sadowskiej (Listonosz), „Mistrz i Małgorzata” Michaiła Bułhakowa w reż. Grigorija Lifanowa (Nikanor Bosy, Siemplejarow), „Ocalenie” wg „Letników” Maksyma Gorkiego oraz „Stalkera” i „Ofiarowania” Andrieja Tarkowskiego w reż. Macieja Podstawnego (Otto), „Zażynki” Anny Wakulik w reż. Katarzyny Kalwat (Jan), „Amadeusz” Petera Shaffera w reż. Pawła Szkotaka (Cesarz Józef II), „Otello” Williama Szekspira w reż. Pawła Szkotaka (Książę Wenecji), „Opera za trzy grosze” Bertolta Brechta z muzyką Kurta Weilla w reż. Pawła Szkotaka, kierownictwo muzyczne Agnieszka Nagórka (Pastor Kimball), „Hamlet” Williama Szekspira w reż. Pawła Szkotaka (Poloniusz, kanclerz), „Mizantrop” Julii Holewińskiej i Kuby Kowalskiego w reż. Kuby Kowalskiego (Wielki Minister Kultury), „Szczurzysyn” Robert Jarosz, reżyseria autora, „Granica” Zofii Nałkowskiej w reż. Szymona Kaczmarka (Pan Czechliński), „Piszczyk” (Cezary Piszczyk – Ojciec) reż. Piotr Ratajczak, „Reisefieber, czyli podróż w nieznane” Piotra Rowickiego w reż. Piotra Ratajczaka (Poldek 3 / Wujek), „Demokracja” Michaela Frayna w reż. Pawła Szkotaka (Reinhard Wilke).

Obecnie można go zobaczyć w Teatrze Polskim w Poznaniu_1875 w:

  • „Krakowiacy i Górale” Wojciech Bogusławski w reż. Michała Kmiecika (Bartłomiej, młynarz)
  • „Drugi spektakl” w reż. Anny Karasińskiej
  • „Malowany ptak” wg J. Kosińskiego w reż. Mai Kleczewskiej
  • „Kordian” (Kordian), Juliusz Słowacki w reż. Jakuba Skrzywanka
  • „27 GRUDNIA” (Ignacy J. Paderewski) w reż. Jakuba Skrzywanka
  • „Śluby PANieńskie”, (Radost) Aleksander Fredro w reż. Andrzeja Błażewicz